De grootte van de toiletruimte is een belangrijk aspect bij verbouwingen. Sommige mensen hebben meer bewegingsruimte nodig, terwijl anderen zonder kunnen. Bij het bepalen van de grootte is het belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de afmetingen van verschillende soorten toiletten (hangend, inbouw, invalidentoilet), de afmetingen van het inbouwreservoir en de minimale beenruimte bij het toilet. Al deze informatie is beschikbaar in onze blog!
Inhoudsopgave
Waarvoor heb je wc afmetingen nodig?
De maten van het toilet kunnen in meerdere situaties te pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld iets aan de indeling van de toiletruimte wilt veranderen, is het handig om de afmetingen van de attributen in de ruimte te weten. Zo kun je met een gerust hart beginnen met verbouwen. Maar ook als je het type toilet dat je hebt wilt vervangen door een ander, is het van belang dat je de maten van de potten kent. Een hangtoilet heeft weer andere afmetingen dan een inbouwtoilet, en een invalidentoilet neemt veel meer ruimte op. Alleen wanneer je bekend bent met de afmetingen van de wc’s, kun je de juiste keuze maken.
Afmetingen toiletten
Over het algemeen kun je de volgende afmetingen van toiletpotten aanhouden:
Breedte: 36 centimeter
Hoogte: 43 centimeter
Diepte: 48 centimeter (compact), 53 centimeter (standaard), 70 centimeter (verlengd)
De standaard hoogte van een toilet is tegenwoordig zo’n 43 centimeter. Vroeger lag deze op 40 centimeter, maar doordat mensen nu langer zijn dan vroeger, worden veel toiletten wat hoger. Ouderen en mindervaliden kunnen behoefte hebben aan een nog hoger toilet. Zij tellen meestal zo’n 5-7 centimeter bij de standaard toilethoogte op. Voor de stoelgang is een lager toilet ideaal.
De verschillende dieptes (afstand van de muur tot de voorkant van het toilet) worden veroorzaakt door de lengte van het verlengstuk aan de achterkant van de wc. Deze is bij een compact toilet nihil, klein bij een standaard wc, en lang bij een verlengd toilet.
Natuurlijk is het bij de keuze voor een toilet ook belangrijk om de eigen wensen in gedachten te houden. Toiletten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Je kunt ze kleiner of groter maken als je wilt.
Afmetingen hangend toilet
De afmetingen van een hangend of hangtoilet kunnen verschillen, maar komen meestal neer op een gemiddelde breedte van 36 centimeter en hoogte van 43 centimeter.
De diepte, de afstand van muur tot de voorkant van de ophang wc, is ook bij dit toilet afhankelijk van de keuze voor het soort toilet. De compacte versie is meestal een centimeter of 48 diep, de standaard versie ongeveer 53 centimeter, en een verlengd hangend toilet beschikt over dieptematen van zo’n 70 centimeter.
Standaard hoogte hangend toilet
Zoals hierboven te lezen was, is de standaard hoogte van een hangend toilet een centimeter of 43. Deze standaard hoogte is in de loop der jaren ietwat veranderd. Vroeger lag deze namelijk door de kortere lengte van mensen zo’n drie centimeter lager.
Maar de standaard hoogte van een hangtoilet hoeft niet allesbepalend te zijn. Sommige mensen hebben behoefte aan een hoger hangtoilet door moeite met omhoog komen. Voor ouderen en mindervaliden kan daarom een toilet van 48-50 centimeter hoogte een uitkomst bieden.
Afmetingen staand toilet
Een alledaags staand toilet (een wc die letterlijk op de grond vastgeketend staat), heeft gemiddeld een hoogte van 43 centimeter en een breedte van 36 centimeter. De afmetingen kunnen natuurlijk per wc verschillen. Er zijn staande toiletpotten in allerlei maten.
Dat is ook zeker duidelijk wanneer je gaat kijken naar de diepte van het toilet (de afstand van de muur tot de voorkant van de wc). De diepte van het toilet verschilt namelijk sterk afhankelijk van de keuze voor de soort wc.
Gemiddeld gezien is de diepte van het toilet zo’n 48-73,5 centimeter. Met een reservoir komt hier nog zo’n 12 centimeter bij. Met een compacte, extra kleine wc zit je aan de onderkant van deze cijfers. Een verlengd toilet, geschikt voor ouderen en mindervaliden, is juist weer aan de lange kant. Een standaard toilet heeft meestal een diepte van zo’n 53 centimeter.
Inbouwreservoir afmetingen
Wanneer je een inbouwtoilet wilt hebben, is het ook handig om de afmetingen, zoals de breedte en de diepte, van het inbouwreservoir te weten.
De breedte, en de rest van de afmetingen van het inbouwreservoir verschillen van het toilet. Zo is het inhoudreservoir een stuk breder. Meestal is de breedte een centimeter of 50.
De rest van de afmetingen van het inbouwreservoir verschillen overigens ook. De reservoirs zijn beschikbaar in meerdere hoogtes, maar de meeste die ik tegenkwam hadden een hoogte van rond de 110 centimeter. Ook de dieptes kunnen variëren, maar liggen meestal iets boven of onder de 10 centimeter.
Afmetingen inbouwtoilet
Bij een inbouwtoilet wordt het reservoir ingebouwd. De afmetingen van het inbouwtoilet verschillen daarom van de maten van toiletpotten die het reservoir open en bloot hebben staan.
De inbouw van het reservoir maakt de inbouw wc maten hetzelfde als de afmetingen van een hangend toilet. Dat betekent dat het inbouwtoilet een gemiddelde breedte heeft van zo’n 36 centimeter en een hoogte van ongeveer 43 centimeter.
De diepte is afhankelijk van het soort inbouwtoilet. De diepte van een compact inbouwtoilet is meestal zo’n 48 centimeter, terwijl een standaard inbouw wc rond de 53 centimeter zit. Een verlengd toilet is met een centimeter of 70 wat langer.
Afmetingen Invalidentoilet: wc ruimte en toiletpot
Een invalidentoilet beschikt over iets andere afmetingen dan de andere toiletsoorten. De ruimte zelf en de wc pot zijn namelijk een stuk groter.
Bij de keuze voor een invalidentoilet wordt vaak de keuze gemaakt voor een verlengd toilet. Deze creëert extra ruimte aan het einde van het toilet. Dit maakt de diepte van het invalidentoilet meestal een centimeter of 70.
Laten we beginnen met de afmetingen van de wc ruimte zelf. Deze moet volgens bouwvoorschriften een minimale breedte hebben van 1,65 meter. De lengte dient minstens 2,20 meter te zijn. Vaak blijkt het echter beter te werken wanneer men ook een breedte van 2,20 meter aanhoudt.
Daarnaast zijn de toiletten meestal een centimeter of 5-7 hoger, wat in de praktijk betekent dat de wc vaak een hoogte heeft van 48-50 centimeter. De breedte van het toilet blijft grotendeels hetzelfde en is meestal zo’n 36 centimeter.
Afmetingen toiletruimte
Ook niet geheel onbelangrijk zijn de (minimale) afmetingen van de wc ruimte. De minimale afmetingen van de toiletruimte in een nieuwbouwwoning hebben volgens het Bouwbesluit tenminste een breedte van 0,6 meter en een hoogte van 2 meter. Het vloeroppervlakte dient minstens 0,64 vierkante meter te bedragen.
Deze aantallen geven je voldoende bewegingsruimte. De vuistregel is om aan beide kanten van het toilet zo’n 20 centimeter voor bewegingsruimte over te houden. Dit brengt de totale minimale ruimte van het toilet tot zo’n 80 centimeter.
De minimale totale breedte van het toilet is handig om in gedachten te houden wanneer je bijvoorbeeld een wc in de badkamer aan wilt brengen.
In de praktijk zien we echter vaak dat de maten van toiletruimtes 100 x 140-150 centimeter (lengte x breedte) bedragen. Dit was vroeger zo’n 90 x 120 centimeter.
Minimale beenruimte in toilet
Over de minimale hoeveelheid benodigde beenruimte in een toiletruimte verschillen de meningen. Volgens sommigen heb je minstens 50 of zelfs 60 centimeter nodig, terwijl anderen al voldoende hebben aan slechts 30 centimeter beenruimte.
Als je ruimte wilt besparen, kan het aanschaffen van een compacte toiletpot lonen. Deze is aan de achterkant ingekort, waardoor je uiteindelijk meer beenruimte in het toilet overhoudt.
Uiteindelijk is dit dus een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Een tip: neem een keer een meetlint mee naar het toilet en bekijk hoeveel ruimte je nu echt nodig hebt. Neem op basis daarvan de beslissing.
Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft! Mocht je nu nog steeds een brandende vraag hebben overtoilettenof een nieuwe toiletpot aan willen schaffen, dan kunnen de experts van Sanitairkamer je verder helpen. Ik wens je veel succes!